Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co naše babičky uměly a my už také

16. 4. 2020

Řízkování, to bylo to, co nás dovedlo v poslední únorové páteční odpoledne do školní družiny ke Klárce. Kdepak smažení řízků, ale množení rostlin!

Několik lavic k sobě spojených, pokrytých folií, na nich v nádobách zemina a různé nádobky. A všude spousta dětí, zvědavých očí a pilných rukou. Chtěli jsme se naučit množit květiny tak, jak to dělávaly naše babičky, které ještě neměly možnost navštívit hyper velké obchody s květinami.

Nejdříve jsme si popsali zeminu, jedna byla pro množení pelargonií a druhá pro řízky drobnějších rostlin. Řízky pelargonií jsme sháněli po Pyšelích a okolí, děkujeme všem, kteří nám je poslali po dětech nebo sami přinesli. Pro řízky pokojových květin jsme nachystali molici, voděnku a tlustíka (zamioculcas). Nachystali jsme si kelímky pro sázení a propíchli do nich otvory. Naplnili jsme je příslušnou zeminou. Klárka s Ilonou chystaly řízky rostlin. Spodní část rostlinky seřízly šikmo, aby plocha pro zakořenění byla co největší. Řízek jsme vzali a namočili konec rostlinky ve vodě a pak ještě ve stimulaxu. Stimulax způsobí rychlejší a lepší zakořenění řízku. Rostlinku jsme zastrčili do zeminy a lehce přimáčkli. Uložili jsme ji do bedýnky.

Práce nám šla od ruky, pěkně se při ní povídalo s kamarády. Chodili se na nás dívat všichni, které to zajímalo a také přiložili ruce k dílu. Úplně ke konci jsme zasázeli také „pokusy“ – třeba půl listu.

Nakonec jsme bedýnky s rostlinkami odnesli do skleníku, kde budou pravidelně zalévány a samozřejmě očekáváme, že se našim řízkům bude dařit.

Fotografie   ZDE